Del 2 de novembre al 16 de desembre de 2018 Vic acollirà un cicle d’activitats per conèixer la diversitat religiosa a la ciutat de Vic. L’objectiu és promoure un espai de trobada i de diàleg entre les comunitats religioses i acostar a la ciutadania la diversitat religiosa de la ciutat i del país, seguint la mateixa filosofia de la “I Jornada de portes obertes als centres de culte de la ciutat de Vic” celebrada l’any passat.

El passat mes d’abril les entitats religioses que pertanyen a la Taula de confessions religioses de la ciutat de Vic es van reunir per fer una valoració conjunta de la primera jornada de portes obertes als centres de culte de la ciutat del passat novembre de 2017 i un plantejament comú d’una proposta d’acció de sensibilització entorn la diversitat religiosa a dur a terme enguany. En aquesta trobada es van recollir les diferents propostes que, finalment, han quedat agrupades sota el programa d’activitats “Confessions religioses en diàleg. Proposta d’activitats per conèixer la diversitat religiosa a la ciutat de Vic”, i que es desenvoluparan durant el mes de novembre i la primera quinzena de desembre a Vic.

El actes s’engegaran el dimarts, 6 de novembre, amb la inauguració de l’exposició fotogràfica “Moments d’espiritualitats” que mostra les fotografies seleccionades per al calendari Moments 2019 de l’Associació Casal Claret i d’altres que han estat triades per a l’ocasió. Enguany, el fil conductor del calendari són els gestos, els espais i els símbols de les diverses confessions presents a la ciutat de Vic i a altres poblacions catalanes com Manresa i Solsona. Aquest dia també es presentarà del calendari Moments 2019. L’exposició es podrà veure fins el 19 de novembre a l’espai Josep Romeu (C. de l’Arquebisbe Alemany, 5).

Uns dies més tard, el dimecres, 14 de novembre, es farà l’acte inaugural a la Sala Joan Anglada del Centre d’Arts Escèniques d’Osona, L’Atlàntida (C. Francesc Maria Masferrer, 4). Es comptarà amb la presència d’Anna Erra, alcaldessa de Vic, el lama Thubten Wangchen i la sociòloga i directora de l’ISOR (Investigacions en Sociologia de la Religió) de la UAB, Maria del Mar Girera, que pronunciarà la conferència “A la recerca del sentit: el fet religiós i espiritual en una societat en transformació”. Aquest acte esdevindrà el marc teòric de la programació “Confessions religioses en diàleg”, ja que les intervencions dels dos ponents aportaran eines per conèixer quina és la fotografia actual de la religió a Catalunya que, a trets generals, es caracteritza per l’increment de noves formes d’espiritualitat i de minories religioses, així com d’una major diversificació d’aquestes. En definitiva, serà una bona ocasió per conèixer què aporta aquesta multiplicitat de confessions a la ciutat i com es vincula aquesta nova casuística amb la identitat de la ciutadania.

En el marc d’aquesta proposta d’activitats l’Ajuntament de Vic participa per primera vegada a la “Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya” que organitza la Direcció General d’Afers Religioses (DGAR) i que, enguany, celebra la 15a edició. Ho fa amb la col·laboració de Cineclub Vic que projectarà a l’espai ETC (Pg. de la Generalitat, 46) les pel·lícules La tortuga vermella, el dijous 15 de novembre, i Déu méu, però què t’hem fet?, el dijous 22 de novembre, ambdues de temàtica espiritual i religiosa. Les projeccions aniran acompanyades d’un cinefòrum dirigit per col·laboradors de la DGAR: a la primera, de la mà dels periodistes Enric Xicoy i Jordi Vilarrodà i, a la segona, amb el portaveu de la comunitat sikh a Catalunya, Gagandeep Singh.

Després de la bona rebuda de la pregària interreligiosa celebrada en el marc de la primera jornada de portes obertes als centres de culte de la ciutat, es torna a repetir l’activitat al mateix espai que la va acollir l’any passat: L’Orfeó (C. Sant Pere, 9). La pregària esdevé un espai de trobada de persones de diferents sensibilitats religioses, laiques i atees que comparteixen la música i la lectura de textos de procedències i tradicions diverses.

Per tal d’oferir una activitat per a públic familiar també vinculada a la diversitat religiosa, s’oferirà el contacontes Els sons del silenci, a càrrec de la rondallaire Marta Esmarats a l’espai habitual de la Biblioteca Joan Triadú (C. Arquebisbe Alemany, 5). Amb aquesta història es treballarà l’espiritualitat amb els més menuts d’una manera lúdica i accessible.

Paral·lelament, del 22 de novembre al 16 de desembre, es podrà visitar l’exposició “Raimon Panikkar. Viure l’aventura intercultural” a l’espai adults de la Biblioteca Joan Triadú. La proposta ha estat creada amb motiu de la celebració aquest 2018 de l’Any Raimon Panikkar per l’Espai Avinyó (Ajuntament de Barcelona) amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i està itinerant per diversos punts de la geografia catalana durant tot l’any.

Aquest cicle d’activitats s’emmarca en les accions de sensibilizació entorn la diversitat religiosa que s’estan duent a terme des de l’Àrea de Ciutadania de l’Ajuntament de Vic amb la voluntat de treballar-la des de l’àmbit local i des d’una mirada laica i transversal. La diversitat religiosa és una realitat a la ciutat i una oportunitat per treballar valors com els de respecte, inclusió i la cohesió social.

Formen part de la Taula de confessions religioses de la ciutat de Vic les entitats i confessions religioses següents: African Muslim Cultural, Bisbat de Vic, Centre Cultural Islàmic, Centre Cristià Victoria, Christian Worship Center, Comunitat Musulmana de Vic, Consejo de los Cristianos de Ghana, Deeper Christian Life Ministry, Església Adventista de Vic, Església Bethel, Església evangèlica xinesa, Gurudwara Gura Teg Bahadur, Iglesia de Jesucristo de los Santos de los Últimos Días, Iglesia Pentecostal Unida en Europa, Karma Txöpel – Centre Budista Dhagpo Vic, Maná Iglesia Cristiana, Misión Evangélica Internacional “Un nuevo día” i Testimonis de Jehovà.

Consulta la programació completa aquí

“Confessions religioses en diàleg” una proposta d’activitats per conèixer la diversitat religiosa present a la ciutat de Vic
Etiquetat a: