IMPORTANT: fixeu-vos que es fa en un DILLUNS, dia no habitual en les activitats del Fòrum de Debats, i que comença a 2/4 de 8 del vespre perquè inclou la projecció de dos curtmetratges inclosos en el Festival PROTESTA de cinema de crítica social.

La invenció d’Internet i la irrupció dels telèfons mòbils han propiciat l’aparició de les xarxes socials, un fenomen difícil de preveure fa tan sols un parell de dècades. Com tampoc no ho era que els robots sortissin de l’àmbit estrictament laboral per donar pas als anomenats robots socials, que cada vegada veurem més en entorns quotidians: assistint a discapacitats i persones grans, fent de recepcionistes o dependents en centres comercials, com a guies en fires i museus i, fins i tot, exercint de mainaderes o mestres de reforç. Aquesta creixent interacció amb màquines en el dia a dia permet la recollida massiva de dades personals que, juntament amb els potents algorismes d’aprenentatge que s’estan desenvolupant, fa indispensable establir criteris ètics i fomentar l’esperit crític. A la conferència de dilluns s’exposarà, de manera planera, l’estat actual de la recerca en robòtica i intel·ligència artificial i els dilemes ètics que ja suggereix la conferenciant en la seva darrera novel·la Enxarxats (2017) en què narra una història inquietant sobre les possibilitats d’aquestes noves tecnologies i les responsabilitats que comporta la nostra constant interacció a les xarxes.
Carme Torras i Genís és doctora en Informàtica i professora d’Investigació a l’Institut de Robòtica (CSIC-UPC), on lidera un grup de recerca dedicat a la robòtica assistencial i col·laborativa. Ha estat guardonada amb diferents premis i està convençuda que la ciència ficció pot ajudar a promoure l’ètica en la robòtica i les noves tecnologies com podem comprovar en les seves novel·les La mutació sentimental  (2008), premis Pedrolo i Ictineu, traduïda a l’anglès i publicada en aquesta llengua el 2018, i Enxarxats (2017) esmentada abans. Es pot trobar més informació sobre la seva obra a http://www.iri.upc.edu/peopl/torras.

 

                                                     

 

 

Carme Torras Genís: Robots i ètica.