El desenvolupament humà en el darrer segle ens ha portat uns nivells de benestar que anomenem “progrés” en molts aspectes de la nostra vida, però, a la vegada, estem intoxicant la biosfera (toxicesfera) i a nosaltres mateixos. És el que a vegades s’ha anomenat com a “epidèmia silenciosa”, que constitueix una veritat incòmoda, com el canvi climàtic. És un tema del que no se’n pot parlar per motius polítics i interessos econòmics. També perquè, exceptuant exposicions puntuals de contaminants a altes dosis, l’exposició ambiental aparentment no afecta la salut immediatament (no sempre) i és causa de malalties que poden aparèixer en el futur. Els tòxics ambientals els trobem arreu. A casa: a la cuina, als productes d’higiene, als productes de cosmètica, als aliments i begudes i als seus envasos, etc. A nivell professional: agricultors, personal de neteja de la llar, perruquers/es, treballadors d’incineradores, entre altres. I a nivell ambiental, en funció de l’entorn en què es viu. Tenim un còctel de tòxics dins el cos del qual no en som gaire conscients. Entrem en contacte amb els contaminants des del mateix desenvolupament embrionari. Les malalties ambientals afecten a tothom, però en especial els infants, les persones grans i les dones. Els seus efectes són molt diversos: afebleixen les defenses de l’organisme, dificulten els mecanismes de reparació de l’ADN i promouen el creixement de tumors, entre molts d’altres. Les malalties i trastorns més coneguts són: l’asma, la diabetis tipus 2, alguns càncers i també tenen relació amb malalties neurodegeneratives com les de Parkinson i Alzheimer, entre altres. Hi ha alternatives?. N’hi ha d’individuals, però la humanitat s’ha d’enfrontar a cercar-ne de col·lectives qüestionant l’actual model de desenvolupament. Cal afrontar la realitat de cara, per via racional.

 

El conferenciant, Miquel Porta Serra, és un investigador de prestigi internacional, catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat Autònoma de Barcelona, Cap de la Unitat d’Epidemiologia Clínica i Molecular del Càncer de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica de l’Hospital del Mar de Barcelona i Màster en Salut Pública per la Universitat de Carolina del Nord (EUA). Ha estat professor en altres centres de recerca i en diverses universitats del món. Les seves tres línies prioritàries de recerca són: el càncer de pàncrees, les causes i conseqüències de la detecció precoç i el retard diagnòstic del càncer i l’avaluació de l’impacte sobre la salut humana dels Compostos Tòxics Persistents (CTP). Ha publicat més de 300 treballs d’investigació en prestigioses revistes mèdiques. És membre del consell editorial de revistes mèdiques especialitzades i un dels directors de l’European Journal of Epidemiology. Ha estat president de la Sociedad Española de Epidemiología (1994-1998) i de l’European Epidemiology Federation. Fou un dels fundadors i primer president de Científicos por el Medio Ambiente (CiMA).

 

Us adjuntem un fitxer on podeu ampliar la informació sobre el nostre convidat i les seves idees referents als àmbits de recerca esmentats. Així mateix, al web del Fòrum de Debats, hi trobareu informació sobre el tema de contaminació i salut ambiental i sobre el Dr. Miquel Porta i d’altres autors que s’anirà actualitzant periòdicament. Cliqueu per accedir al document
Miquel Porta : Contaminants en el cos humà. Els tòxics industrials i agrícoles al nostre cos per terra, mar i aire.