Aquest any és el centenari del naixement de Primo Levi. Aquest jueu d’origen sefardita, químic de professió, va estar en un laboratori excepcional, però, no dedicat a productes químics sinó al comportament de l’ésser humà. Va passar tot un any de la seva vida a Auschwitz. A la conferència s’explicarà com ell és, entre els testimonis d’aquell genocidi, el de més prestigi. Indiscutible és la seva credibilitat i també la profunditat de les seves preguntes. Se n’analitzaran algunes, com és ara fins on arriba i quin és el límit del seu testimoni, el deure de memòria, la nova ètica o la zona gris. La idea general és mostrar l’actualitat del seu testimoni i de les seves reflexions.

El conferenciant, Reyes Mate Rupérez, és filòsof i professor d’Investigació ad honorem del C.S.I.C. a l’Instituto de Filosofía de Madrid. Doctorat per la Wilhems-Universitat de Münster i per la Universidad Autónoma de Madrid, va ser director de l’Instituto de Filosofía de 1990 a 1998. Investigador Principal del projecte «La filosofía después del Holocausto» i director , amb Osvaldo Guariglia i León Olivé de l’Enciclopedia Iberoamericana de Filosofía(34 vols. publicats entre 1990 y 2017). D’entre els seus llibres: Medianoche en la historia, Trotta, Madrid, 2007. Tratado de la Injusticia, Anthropos, Barcelona,2011, i La piedra desechada,Trotta, 2013 . El més recent és El tiempo, tribunal de la historia,Trotta, Madrid. 2018. Articulista a El PaísEl Periódico de Catalunya i El Norte de Castilla.

En començar l’acta, Rosario Palermo recitarà el poema de Primo Levi titulat “Se questo è un uomo”, poema que es repartirà en italià i en català entre els assistents.

Més informació al seu blog: http://memoriaypolitica.blogspot.com

Reyes Mate: L’actualitat incòmoda de Primo Levi, un testimoni de l’Holocaust.