Abans de la conferència es projectaran els curtmetratges de crítica social titulats “El camino de Felipe” i “Namnala”. Com sempre, hi haurà un col·loqui després de la conferència.

Thubten Wangchen ens parlarà de com era el seu país, el Tibet, abans i després de l’ocupació per part de la República Popular de la Xina. Farà un breu recorregut per la història, des de la riquesa natural al patrimoni cultural, i podrem escoltar el seu testimoni sobre com va viure la pèrdua del seu país i com el poble tibetà, després de 56 anys de ser envaït, segueix lluitant pacíficament per tal de preservar la seva identitat i els seus drets.

El conferenciant, Thubten Wangchen, ja el vàrem poder veure i escoltar l’any passat en el documental “Flames”, projectat al Fòrum de Debats, dins el Festival PROTESTA, i que ens mostrava l’esgarrifosa realitat dels monjos que s’immolaven, tot cremant-se, per denunciar l’ocupació del seu país. Aquest any tenim la sort de poder-lo tenir en directe per parlar-nos del Tibet. Thubten Wangchen va haver d’abandonar el seu país als cinc anys com a conseqüència de la invasió xinesa i es va refugiar al Nepal i, després, a l’Índia on va estudiar la seva llengua i cultura així com història, art i filosofia budista. Va estudiar a Dharamsala (Índia), on hi ha la seu del govern tibetà a l’exili, al monestir de Namgyal, residència del Dalai Lama, la doctrina budista, els seus rituals, cerimònies… durant onze anys. Després d’un intens intercanvi cultural amb Occident, va crear la Casa del Tibet a Barcelona amb l’objectiu de divulgar la cultura tibetana. Thubten Wangchen és monjo budista, director de la Casa del Tibet de Barcelona i membre del Parlament tibetà a l’exili amb seu a Dharamsala, a l’Índia, des del 2011. És un defensor incansable dels drets humans i ha estat molt present a la premsa d’arreu del món des de finals del 2013 perquè és un dels signants de la denúncia per genocidi contra els principals dirigents de la República xinesa.

Thubten Wangchen: La lluita del poble tibetà.