Antonio Turiel és un científic amb un ampli reconeixement aquí i internacionalment. És doctor en Física, matemàtic, científic titular a l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, investigador i incansable divulgador dels seus coneixements, a vegades, no exempts de polèmica. Es pot aprofundir en les seves teories consultant el blog “The Oil Crash” o bé el seu llibre “Un futuro sin más” (2013), a més de les seves intervencions en mitjans de comunicació i en conferències.

Segons Antonio Turiel, el 2005 la producció de petroli cru convencional va arribar al seu màxim volum. Això vol dir que l’oferta de petroli cru ja no ha pujat mai més, malgrat l’augment de la demanda, i en els últims anys ha començat a disminuir. Des d’aleshores el món s’ha llençat a una cursa per tractar d’apaivagar els efectes que la font d’energia més utilitzada al món (el petroli) ja no sigui capaç de seguir el ritme de creixement que imposa el nostre sistema econòmic però algunes alternatives com els anomenats “petrolis no convencionals” no semblen gaire creïbles.

En aquesta conferència es farà un repàs de la situació energètica del planeta. S’analitzarà que el problema plantejat amb el petroli també està començant a passar amb el carbó i l’urani, i aviat passarà amb el gas, mentre que les energies renovables no podran cobrir l’enorme forat que les fonts no renovables deixen enrere. També s’exposaran les greus implicacions econòmiques i socials d’aquesta transició de dimensions històriques.

Antonio Turiel : “Arrels energètiques d’aquesta crisi sistèmica”