El Fòrum de Debats reinicia les activitats de la temporada 2023-24 el proper divendres, 19 de gener de 2024, amb la conferència que porta per títol Armes autònomes: reptes jurídics, ètics i polítics que anirà a càrrec de Tica Font, investigadora del Centre Delàs d’Estudis per la Pau. La conferència començarà a 2/4 de 8 del vespre i tindrà lloc a l’Auditori Marià Vila d’Abadal de l’edifici “El Sucre”, plaça U d’Octubre, de Vic. Com sempre, anirà seguida de col·loqui.

Els sistemes d’armament autònoms constitueixen un tema de creixent preocupació en l’àmbit de la seguretat i els drets humans. Són unes armes capaces de prendre decisions i dur a terme accions letals sense intervenció humana i plantegen qüestions ètiques, legals i polítiques de gran profunditat, ja que ens mostren un món en el qual les màquines podran decidir sobre qui ha de viure o morir. La Intel·ligència Artificial aplicada al sector militar és una realitat i s’estan construint sistemes d’armes amb la capacitat de prendre decisions essencials com identificar objectius  i abatre’ls sense intervenció humana. Reben el nom de Sistemes d’Armes Autònomes Letals. Aquestes noves armes ens formulen interrogants com qui es fa responsable dels errors, si compleixen les normes jurídiques del Dret Internacional Humanitari, si som a temps de prohibir-les o limitar-les, a qui beneficien… És un fet d’extrema gravetat en el procés de deshumanitzar, encara més, la guerra.

Ens parlarà sobre aquestes qüestions, i altres que hi tenen relació, Tica Font i Gregori una de les persones més qualificades per a exposar-les. És investigadora del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, del qual en va ser una de les fundadores, experta en economia de defensa, comerç d’armes, pressupostos de defensa i indústria militar. Membre de la secció espanyola de la Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat (WILPF) i membre i investigadora d’AIPAZ (Asociación Española de Investigación para la Paz). 

Entre les seves publicacions més recents podríem esmentar “Estados Unidos-China: competición tecnológica, competición por la hegemonía mundial” (2023), “Pandemia, guerra y competición por la hegemonía mundial” (2023), “La violencia y la paz en las ciudades más allá de la Seguridad hegemónica”  (2022), “Aproximación al Nuevo Concepto Estratégico OTAN 2022 (2022), “Guerra y armas, dos conceptos cada vez más difusos” (2022), “Oriente Medio y Asia, mercados lucrativos para las armas españolas. Análisis del comercio de armas 2018 y 2019” (2020) o “Nuevas formas de hacer la guerra” (2019) entre moltes altres.

 

Tica Font : Armes autònomes: reptes jurídics, ètics i polítics