Per a Monereo estem vivint una ruptura històrica que defineix un autèntic canvi d’època. La crisi de la globalització neoliberal, hegemonitzada per EEUU, vé acompanyada d’una transició geopolítica en que apareixen estats que qüestionen el fins ara indiscutible poder nord-americà en un context de “declivi d’Occident i (re)emergència d’un Orient que es rebota contra el domini d’una civilització que ha tingut la pretensió de ser la única indispensable”. Sense oblidar la crisi social i ecològica de l’anomenat “capitalocè”.
Estem transitant, doncs, des d’un món unipolar amb hegemonia d’EEUU cap un món multipolar on noves potències econòmiques, político-militars i culturals pugnen per una redistribució del poder i noves formes de relacionar-se. Per a Monereo la Unió europea, que des del punt de vista econòmic ha estat l’eina d’implantació d’una globalització al servei especialment d’Alemanya i perjudicial per als interessos dels països perifèrics com Espanya, és, des del punt de vista político-militar, una mena de protectorat d’EEUU en el si de l’OTAN.
Monereo aposta per la diplomàcia, el desarmament i la seguretat mútua davant del risc de guerra que comporta la situació. Una altra Europa, creu Monereo, és possible i necessària.
Manuel Monereo és llicenciat en Dret, havent exercit com a advocat laboralista. Ha estat diputat al Congrés durant la XII legislatura. Reconegut analista polític, és un prolífic columnista que ha publicat els seus articles en les pàgines digitals o en paper de nombroses publicacions, especialment a Cuarto Poder i El Viejo Topo. En les seves reflexions sobre el pensament polític han ocupat un lloc destacat figures com el Che Guevara o Antonio Gramsci. Ha publicat diversos llibres, entre els quals: De la crisis a la revolución democrática (2013); Por Europa y contra el sistema euro (2014); España un proyecto de liberación (2017), del que n’és coautor amb Héctor Illueca; i Oligarquía o democracia. España, nuestro futuro (2020).